Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminden etkilenen illerden biri olan Diyarbakır'da ağır ve orta hasar alan binalara yönelik yıkım çalışmaları 31 Mart yerel seçimleri öncesinde durduruldu.
Mart ayı itibariyle yıkım çalışmalarının sürdürülmediği Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde ağır ve orta hasarlı yüzlerce bina boşaltılmış vaziyette bekliyor.
Kentin dört bir yanında yıkılmayı bekleyen hasarlı binalar, bir yandan içerisinde adeta depolanan çöplerle çevreye kötü kokular verirken öteki taraftan madde bağımlılarının bu yapıları mesken edinmesiyle güvenlik sorununa neden oluyor. Özellikle ağır hasarlı yapıların bitişiğindeki bina sakinleri hem güvenlik hem de olabilecek yıkılma riskiyle her gün aynı endişeyi taşıyor.
"Metruk yapılardaki çöp ve kötü durumlardan mahalle sakinleri evlerini terk edecek duruma geldi"
Mahallelerindeki ağır ve orta hasarlı binaların yıktırılmamasından kaynaklı oluşan sorun ve sıkıntıları dile getiren mahalle muhtarları, yetkililerden bir an önce yıkım çalışmalarının başlatılması hususunda çağrıda bulundu.
Merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahalle Muhtarı Mehmet Karahan, her gün farklı sokaktaki metruklaşmış yapılarla ilgili şikâyet aldığını aktararak şunları söyledi:
"5 Nisan mahallemizde 6 ağır, 68 tane de orta hasarlıdan ağır hasarlıya geçen bina var. Bu binalar metruklaşmış ve içerisinde madde bağımlısı, fuhuş yapanı, hırsızıyla her şey mevcut. Maalesef 5 Nisan Mahallesinde yıkım çalışması durduruldu. Lezgin Avcı Caddesinde 745 ve 880'inci sokakta bulunan metruk yapılardaki çöp ve kötü durumlardan dolayı mahalle sakinleri neredeyse evlerini terk edecek. Vatandaşlar her gün şikâyet ediyor. Bu sabah dahi 136'ncı sokaktaki 3 katlı hasarlı binadan dolayı beni aradılar. Halk artık isyan ediyor."
"Şehir mahvolmuş, ilgilenen yok"
Muhtar Karahan, "Geçtiğimiz günlerde konuyu Kaymakam'a ilettim. İlçe genelinde yıkılmamış 63 ağır hasarlı binanın olduğunu, bu binaların yıkımı tamamlanmadan orta hasarlı binaların yıkım aşamasına gelinemeyeceğini söyledi. Yıkımı yapılmış binaların da hafriyatının kaldırıldığı söyleniyor ama her yıkılan binanın yerinde 5-6 kamyon miktarınca moloz bırakılmış. Şehir mahvolmuş, ilgilenen yok." dedi.
Yetkili makamlara seslenen Karahan, "Ağır hasarlı yapıların bitişiğindeki binalarda insanlar yaşıyor. Orta hasarlı binalarda kalanlar dahi var. İllaki deprem olduktan sonra mı müdahale edilecek? Önlemleri önceden alınmalı. Tüm kurum yetkililerine sesleniyorum. Vatandaşlar mağdur. Bizlere yardımcı olsanız sevinirim." ifadelerini kullandı.
"Bu binalar uyuşturucu bağımlılarından çete yuvası olmuş, ne kötülük deseniz var"
6 şubat depremiyle 48'i ağır, 52'si orta olmak üzere 100 binanın hasar aldığını ve bu yapılardan 46 ağır hasarlı binanın yıkımının gerçekleştirildiği belirten Mevlana Halit Mahalle Muhtarı İlhan Şahin, yapılan denetimler neticesinde orta hasarlı olarak kayıtlara geçen 52 binanın sonradan ağır hasarlı binaya dönüştürüldüğünü ifade etti.
Orta hasarlı binaların ağır hasarlıya çevrilmesiyle tümüne yıkım emrinin geldiğini ifadelerine ekleyen Muhtar Şahin, yaşanan sıkıntılara değinerek "Mahalle sakinleri isyan ediyor. Bu binalar uyuşturucu bağımlılarından çete yuvası olmuş. Ne kötülük deseniz var. Bu durumu kaymakamlıkta da emniyette de dile getirdim. Bu sorunun halledilmesine yönelik ricada bulunuyorum."
Muhtar Şahin, "Ağır hasarlı bina bitişindeki yapı sakinleri tedirgin ve aynı zamanda perişan durumda. Yetkililerden ricam mahallemizi bu dertten kurtarsınlar. Bir an önce soruna el atıp halkı bu halden kurtarsınlar." şeklinde konuştu.
Yorum Yazın