BÜ'nün düzenlediği sempozyumda "Batman'da Yerel Gazeteciliğin Gelişimi" konuşuldu
GÜNDEMBatman Üniversitesi (BÜ) tarafından "Şehir, kültür ve Gelişim" temasıyla 2. uluslararası Batman sempozyumu gerçekleştirildi.
Batman'ın il statüsüne kavuşmasının 34. yıldönümü nedeniyle 16-17 Mayısta düzenlenen sempozyumda Batman Milli Eğitim İl Müdürlüğüne bağlı AR- GE merkezinde çalışan Mahmut Tekik Batman'da "Yerel Gazeteciliğin Gelişimi" konusunu ele aldı. Sunum yapan Mahmut Tekik, Batman'da yerel gazeteciliğin gelişimi noktasında en önemli katkının petrolün bulunmasıyla Batman'a yapılan yoğun göçün olduğunu ifade etti.
Mahmut Tekik yaptığı sempozyum sunumunda Batman'da yerel gazeteciliğin gelişiminin en büyük bileşenin Batman'da petrolün bulunmasıyla çevre illerden Batman kent merkezine yapılan yoğun göçün ortaya çıkardığı demografik Yapı olduğunu söyledi. Bu demografik yapının sonucunda oluşan kozmopolit toplumsal yapının ve çok kültürlü çoğulcu bir sosyolojinin Batman kent oluştuğunu ve bunun daima dinamik bir yapıda olduğunu belirten Tekik bu dinamizmin toplumsal temsiliyetinin Batman'da kurulan birçok sivil toplum örgütü, dernek ve siyasi partiler şeklinde tezahür ettiğini belirterek bu yapılanmaların haber olma, haber yapma ihtiyacı hissetmesi sonucu yerel medyanın ilk tohumlarının atıldığını ifade etti.
Buna paralel olarak Batman petrol rafinerisinin kurulması sonucunda Batman nüfusunun arttığını ve rafineri kurulduktan yaklaşık sekiz yıl sonra ilk gazete olan Batman Gazetesinin 30 Ocak 1963 tarihinde haftada iki defa olmak üzere yayın hayatına başladığını daha sonra 1970'li yıllarda Batman Çağdaş Gazetesinin farklı isimlerle haftalık olarak yayın yapmaya başlayarak 2 Mart 1984 tarihinde de günlük olarak yayınlanmaya başladığını ifade etti.
Mahmut Tekik Batman'da yerel gazete sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, ayrıca nüfusları Batman'dan fazla olan çevre illerdeki yerel gazete sayısının ortalama olarak Batman'daki yerel gazete sayısından düşük olduğu görülmektedir dedi.
Tekik son yıllarda sanal ve sosyal medyanın gelişimine paralel olarak Batman'da da sanal medyanın çok yoğun kullanıldığını ve bazı gazetelerin günlük üçyüzbin defa tıklandığını ve Batman dışından da yerel gazetelerin yoğun ilgi gördüğünü belirtti.
İlginizi Çekebilir